Днес е европейският ден на шоколада

Седми юли е Европейският ден на шоколада. Датата била избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания

Ацтеките наричали какаовите зърна „храна за боговете, какаовото дърво било свещено за тях, смятали го за дар от бог Кетцалокоатъл. Използвали зърната му дори като платежно средство.

Още маите го свързвали с плодородието, затова и до днес шоколадът се възприема като афродизиак.

Първото шоколадово блокче било направено през 1842 г. от британеца Джон Кадбъри. По-късно в Швейцария Даниел Петер решил да експериментира. Към какаото той добавил кондензирано мляко и това било началото на познатия ни днес млечен шоколад.

Денят на шоколада се отбелязва във всички страни от Европейския съюз. А според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета.

У нас първия шоколад е произведен през 1901 г. Начинанието започнал Велизар Пеев – пенсиониран военен, роден преди 159 години в Чирпан

Той построил пекарна в София и за да натрупа опит в шоколадовия бизнес, заминал за Франция.

 

Работил в малка фабрика в Париж и когато се върнал у нас, започнал производството. Така с усилията на десетина работници, 3-4 машини и с пет конски сили електрическа енергия първият български шоколад се появил на пазара.

Пеев внасял какаовите зърна от Латинска Америка и Холандия. И въпреки че по онова време потребителите трудно посягали към изкушението, а свещеници го заклеймили като дяволско творение, шоколадът на Велизар Пеев получил награди за качество в Берн, Париж и Виена.