Двойният стандарт при храните – разрешен, ако е обявен! Засега!

храните двоен стандарт ЕП ЕК
Комисията по вътрешния пазар на Европейския парламент разгледа въпроса за двойния стандарт при храните.

За да се справи с подобни практики, еврокомисията наскоро издаде насоки за това как да се прилага правото на ЕС в случай на продажба на по-нискокачествени продукти.

ЕК на практика разреши продажбата на по-нискокачествените стоки, ако е обявено на видно място

Тези насоки бяха представени на Комисията по вътрешния пазар вчера. „Компаниите могат законно да диференцират своите продукти, но това трябва да е разбираемо за потребителите„, заяви представителят на Комисията Франсиско Фонсека Морило. „Те не бива да бъдат подвеждани.“

Той каза още, че компаниите не трябва да създават у потребителите впечатлението, че продуктите, опаковани в една и съща опаковка и продавани под една и съща марка, имат същото качество и състав, ако това не е така.

Европейската комисия ще похарчи 2 млн. евро за още проучвания по въпроса.

До момента няколко изследвания бяха предоставени на комисията от страни от Източна Европа, включително от България. Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер обяви, че двойните стандарти са неприемливи.

По време на изслушването членовете на ЕП приветстваха действията на ЕС по този въпрос, но заявиха, че това е недостатъчно, тъй като не обхваща други продукти като козметика и детергенти (повърхностно активни вещества, използвани предимно в миещите препарати – б.ред).

По време на дебата бяха чути много гневни мнения по темата. Депутати заявиха, че практиката е „обида към потребителите“, че „съществуващата правна рамка не е достатъчна, иначе няма да имаме този проблем“, че това е  „престъпление, измама“. Според някои евродепутати като германеца Андреас Шваб „ако списъкът на съставките е бил коректен, продуктът може да бъде законно на пазара. Според други обаче „не е достатъчно да се каже на хората да четат ситния шрифт“.

Темата за двойния стандарт е разглеждана от парламента няколко пъти. Последният път беше по време на пленарната сесия през май, когато група от членовете на ЕП зададе писмен въпрос до Комисията по въпроса.

Оставете коментар

Напишете първия коментар!