Кола се вряза в контрапротестиращи в Шарлотсвил. Напрежението ексалира

Шарлотсвил, насили, протести, ранени
Снимка: Reuters
Сцени на насилие се разиграха в Шарлотсвил, щата Вирджиния. Два протеста се срещнаха и се стигна до сблъсъци.

Автомобил се вряза в хората от контрапротеста, които се оттегляха. Според съобщение на полицията, най-малко четирима души са ранени.
Дузини линейки са се събрали на мястото на събитието, а медици пренасят ранените с носилки. Според съобщенията, ранените са от контра-протестиращите анархисти, но може и да са неутрални граждани на града.

От една страна крайно десни бели протестираха срещу премахването на паметника на генерал Робърт Лий. От друга е протеста на леви сили, които се борят срещу противопоставянето и расизма.

Двете групи се срещнаха „Парка на еманципацията“ и там се сблъскаха. На полицията й отне известно време да се намеси.

Двете страни се замеряха с бутилки и камъни и бяха разпръснати със сълзотворен газ.


Групата на крайно десните бяха смесица от различни организации, въоръжени с щитове и палки. Обявяването на извънредно положение по-рано днес изглежда имаше  значително въздействие върху тях, тъй като те започнаха да се разотиват.

Полицаи са разположени из целия град, но напрежението остава високо. Хората крещят един срещу друг. Все още има демонстранти  по улиците.

Доналд Тръмп призова за единство след сблъсъците във Вирджиния между крайнодесни демонстранти и крайнолеви контрапротестиращи.
Доналд Тръмп призова американците „да осъдят омразата“.
„Всички трябва да ссме единни и да осъдим всичко, което представлява омразата“, написа републиканският лидер в „Туитър“.
„Няма място за този тип насилие в Америка. Да излезем заедно като един!“, призова президентът.