Курсът на биткойна премина границата от 13 000 долара

биткойн курс криптовалута рекорд

Курсът на биткойна нарасна с 10,5% и достигна 13 081 долара.

За това съобщава електронната система за криптовалута Coinmarketcap.

Биткойнът, който съществува от 2009 г., отбеляза повече от 10-кратно увеличение само в рамките на тази година. От 752 долара в средата на януари до днешните стойности.

Според анализатори увеличението се дължи на нарастващия интерес от „Уолстрийт“. В същото време традиционните пазари също възнамеряват да започнат търговия с криптовалутата, независимо от предупрежденията на някои за нейната нестабилност.

Миналата седмица американският регулатор разчисти пътя пред биткойна за търговия на негови фючърси на някои от най-големите пазари, включително Chicago Mercantile Exchange (CME), което беше посрещнато положително от анализаторите.

Биткойнът е децентрализираната система на едноименната криптовалута, създадена на бада технологията блокчейн. Чрез нея може да се „копае“ (емитира) от всеки потребител в мрежата – създавайки блоксхеми с помощта на изчислителни устройства. Концепцията на системата беше публикувана през ноември 2008 година от автора си или колектив от създатели под псевдонима Сатоси Накамото. Истински бум с криптовалутата обаче настъпи в последните две години. Според експерти емисията на биткойна е ограничена, а в по-голямата си част вече е „изкопана“.

В началото на август тази година крипто валутата се раздели на класически биткойн иBitcoin Cash. Това стана след спор за ъпгрейдите, които трябваше да увеличат скоростта на транзакциите.

Оставете коментар

Напишете първия коментар!