Отбелязваме Световния ден на емотиконките

Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк ще бъде осветен в жълто, за да отбележи деня, в който организаторите се надяват усмихнат милиони лица.

Това е само една от няколкото идеи, планирани за Световния ден на емотиконките на 17 юли. Кралската опера в Лондон ще представи 20 добре познати опери и балети във формата на емоджита онлайн. В момента съществуват 2,666 емотиконки по официалния списък на Unicode Standard.

Големи компании като Apple или Google работят върху създаването на собствени дизайни. Тази година се очаква Twitter да предложи идеи за нови емотиконки. Основателят на Световния ден на емотиконките, Джереми Бърдж, заяви, че годишно се разглеждат стотици заявления за нови емотики.

„Не можеш просто да си купиш място и това подлудява компаниите“ – каза той. „Трябва да отговаряш на критериите и да има търсене.“

Неотдавна към емоджитата се добави възможност за смяна на цвета на кожата чрез клавиатурата на смартфоните.

Някои знаменитости, включително Ким Кардашиян и Джъстин Бийбър, пуснаха своя собствена гама от емотиконки, които феновете могат да закупят. Господин Бърдж напомня, че потребителите имат органичения.

„Кимоджис и Джъстмоджис са стикери. Те не работят при всяко приложение, трябва да ги изтеглите“, каза той.

История

Емоджитата възникват през 90-те години на миналия век. Apple първо ги включва като опция за клавиатурата през 2011 г.

Първият Световен ден на емотиконките се проведе през 2014 г. Датата – 17 юли – не е случайна. Тогава за първи път се появява на емотиката за „календар“.

„Мисля, че употребата на емотиконки е нещо съвсем обикновено. Някои хора не ги одобряват, защото не са официални“, каза д-р Лора Доминге, професор по лингвистика в Университета в Саутхемптън. „Мисля, че са полезни за конкретни поводи и понякога придават по-добро значение от думите.“

„Плач със смях“

Въпреки популярността им професорът не вярва, че емотиконките заменят писмения език. „Идеите на езика са комуникацията и мисленето“, добави тя.

„Имате нужда от език, чрез който да мислите. Можете ли да мислите в емотиконки? Предполагам, че дори хората, които много ги използват, вероятно не го правят, когато мислят.“

Според данни от 2016 г. в Обединеното кралство най-разпространената иконка е лицето на плач със смях, второ се нарежда емоджито с целувка, а трето най-популярно е червеното сърце.