Вижте 10-те най-интересни извънгабаритни специалитети в Рекордите на Гинес

извънгабаритни
Най-големият черен шоколад с ядки е направен в Перу и е записан в книгата на рекордите Гинес.

Той е с размери 21 кв. метра и е с дебелина 5 см. За да бъде приготвен са използвани 2 тона какао, 680 кг. захар, 20 кг. орехи и лешници, 1500 литра мляко и 250 литра вода. Проектът струвал 97 000 долара.

Най-големият черен шоколад с ядки е приготвен за 8 часа, а след това е раздаден на децата и участниците във фестивала на шоколада в Лима.

Когато говорим за най-, най-, най – трябва да кажем и за най-тежкия шоколад. Той е направен във Великобритания през 2011 година и тежи 5.7 тона. Размерите му са 4 на 4 метра и дебелината му е 35 сантиметра.

През 2016 г. в Словения е направен шоколадът с най-голяма площ – цели 142 квадратни метра.

Най-голямото кафе са пили в Лас Вегас през 2010 година. Майсторите са екипът на GourmetGiftBaskets.com. Чашата е с размери 2.44 на 2.44 м. и може да побере 32 160 чаши или 7 609 литра от горчивата напитка. Същият екип само месец по-рано приготви и най-голямото айскафе в света като и двете постижения бяха вписани в книгата за рекордите на Гинес.

В рекордите на Гинес е записано и най-голямото капучино. То е приготвено в Прага от осем чешки и чужди майстори. В огромната чаша те са забъркали 2 117 литра капучино като са използвали 300 литра еспресо и 1 700 литра мляко. И ако искате и вие да опитате да го приготвите, отделете си 3 часа – точно толкова е време е било необходимо на осемте ентусиасти. Но пък е приятно да победиш предишните рекордьори – двама италианци.

През 2012 италианки майстор готвачи приготвиха най-голямата пица в света и подобриха рекорда, записан в Гинес. Новата пица – победител дори си има име – Ottavia. Така майсторите отдават почит на първия римски император Октавиан Август.

А какви и колко продукти са използвали? 9.9 тона брашно, 5 тона доматен сос, 4.4 тона моцарела, 1130 л. мая, 125 кг. пармезан, 675 кг. маргарин, 250 кг. сол, 9 400 л. вода, 100 кг. марули и 25кг. оцет.

Пицата тежи 23 250 кг. и са били необходими 48 часа, за да бъде изпечена от петима майстори.

Най-голямата пица калцоне е с далече по-скромни параметри – тежи 31.4 кг. и с размери 2.84 м. на 55.88 см.

В рекордите на Гинес за най-голямата гръцка салата е вписана салатата, приготвена от Петрос Ламбринидис, който заедно със 100 доброволци успя да забърка 20 тонна салата на Червения площад в Москва.

Най-голямата плодова салата тежи само.. 8 690 кг. и направена във Виена.

Най-голямата бисквита е с размери 754 кв. метра и е направена от Immaculate Baking Company във Флет рок, Северна Каролина на 17 май 2003 г. Бисквитата тежи 18 тона и е с диаметър 30.7м.