Властите на щата Вирджиния обявиха извънредно положение заради поход на крайно десни националисти

Шарлотсвил, Вирджиния извънредно положение поход
Властите в Шарлотсвил в щата Вирджиния САЩ обявиха извънредно положение в навечерието на голям поход на бели националисти.

Това съобщава BBC.

Този ход позволява на местните власти да поискат допълнителни ресурси, ако е необходимо, се казва в изявление от полицейското управление.

Напрежението в Шарлотсвил е високо след като стотици хора се очаква да се присъединят към митинг за обединение в името на правото“. Той се провежда като протест срещу плановете за премахване на статуя на Конфедерацията.

От друга страна леви протестиращи също се събрат в града.

Крайнодесните са разгневени от планираното премахване на статуята на генерал Робърт Лий от Шарлотсвил. Лий командва силите на Конфедерацията по време на гражданската война в САЩ.

Контрапротестиращи, включително членове на групировката „Блек лайвс матър“, антифашисткото движение и редица радикално леви организации, се събраха на протест срещу крайнодесните.

Националистите използваха димящи бомби, както и лютив спрей срещу контрапротестиращите крайнолеви.

От двете страни се скандираха неща като „черните животи имат значение“, „без нацисти, ККК и фашистки САЩ“, както и „кръв и земя“, „белите животи също имат значение“.
По време на сблъсъците имаше мъже с щитове и шлемове, носещи знамената на съществувалата от 1861-ва до 1865-та Конфедерация, които въоръжени с пръчки отблъскваха нападенията на крайнолевите. Сред крайнодесните демонстранти има и местни милиции, както и ловни дружини, които носят оръжия, включително автомати.